مراحل گردش كار
اين نوع گردش كار ۵ مرحله دارد:
آماده سازي فايل
پيش تجسم
ساخت
پيش چاپ
خروجي
نكات مهم قبل از شروع كار
اول از همه بايد يك دفترچه يادداشت كنار دستتان بگذاريد تا مراحل كار را روي آن بنويسيد. به اين ترتيب روند كارتان كاملا تحت كنترلتان است. توصيه مي كنيم كه براي ويرايش و پردازش عكس هايتان از نرم افزارهايي مثل فتوشاپ (Adobe Photoshop) يا لايت روم (Lightroom) استفاده كنيد. ما هم در اين آموزش از اين دو برنامه استفاده مي كنيم.
نكته مهم: اگر قرار است روي مجموعه اي از چندين عكس كار كنيد بايد همه مراحل را همزمان با هم انجام بدهيد؛ بنابراين قبل از شروع كارتان، عكس هايي كه قرار است پردازش شوند را جابجا كنيد و تمام مراحل كار را روي همه تصاوير پياده كنيد.
علاوه بر اين اگر عكس هاي حجم بالا مي گيريد يا سبك عكاسي تان سريع است بايد درباه نحوه پردازش تصاويرتان اطلاعات كافي داشته باشيد. پيشنهاد مي كنيم كه همه موارد مربوط به كار با نرم افزار لايت روم را ياد بگيريد و از آن در پردازش حرفه اي عكس هايتان استفاده كنيد.
آماده سازي فايل Raw
مراحل كليدي براي آماده سازي فايل قبل از ويرايش شامل مراحل زير است:
۱-پردازش پيشفرض ها
تنظيماتي را ايجاد كنيد كه شامل همه چيز بشود از جمله كاليبراسيون دوربين و لنز و تنظيم پروفايل رنگ پايه. براي پروفايل دوربين، حالت Faithful يا Neutral را توصيه ميكنيم كه قابل استفاده به صورت پيشتنظيم بر روي عكسهاي ورودي به نرمافزار لايتروم (Lightroom) است تا بهترين نقطه شروع را در اختيار شما قرار بدهد. همچنين ميتوانيد از تنظيمات دستي دوربين و پروفايل لنز استفاده كنيد.
۲- تنظيم تعادل نور سفيد (white balance)
اساسا ايجاد نواحي سفيد در تصوير با انتظارات ما از صحنه مطابقت دارد. نقطه شروع خوب براي اين كار استفاده از گزينه تراز نور سفيد يا وايت بالانس (White Balance Picker) براي انتخاب ناحيهاي است كه بايد خنثي باشد. مراقب باشيد چون رنگهاي حافظه بسيار قوي هستند: درك ما از اشيا از جمله سايه روشن پوست بيشتر به شكلي است كه تمايل دارد تا حالت خنثي (Neutral) را در نظر نگيرد. در حقيقت، اغلب عكسهايي كه از نظر تعادل رنگ سفيد كاملاً خنثي نيستند ترجيح داده مي شوند.
۳- تنظيم تعادل رنگ
طيفهاي متوسط رنگي از نظر ما بسيار مهمتر از رنگهاي سفيد در عكس هستند. تغيير تعادل نور سفيد معمولاً منجر به اصلاح وضعيت تعادل در طيفهاي متوسط رنگي ميشود. به غير از مواقعي كه رنگها به شدت خارج از محدوده و ناسازگار هستند، معمولاً تنظيم تعادل طيفهاي متوسط رنگي به بهترين شكل توسط برنامه فتوشاپ قابل انجام است.
۴– تنظيم تعادل نور سياه
نواحي سياه را طوري ايجاد ميكنيم كه با انتظارات ما از تصوير مطابقت داشته باشد. اينجا هم الزاما لازم نيست نور سياه حالت خنثي داشته باشد. اضافه كردن رنگ به نور سياه باعث ميشود تا سياهتر به نظر رسيده و صفت يا حالتي را ايجاد كند. تنظيم تعادل رنگ براي ايجاد حس گرمي و تنظيم تعادل نور سياه براي ايجاد حس سردي ميتواند نگاهي ظريف به فرايند تقسيم رنگ داشته باشد. از تنظيمات تقسيم طيف رنگ (Split Toning) (در ادامه) استفاده كنيد تا تعادل نور سياه را تنظيم كنيد.
۵- اصلاح نورگيري
هيچ تصويري به طور كامل نورپردازي شده نيست. براي كاهش تكه تكه شدن تصوير و حفظ حداكثر اطلاعات ممكن بر روي آن لازم است تا نقاط سفيد و نقاط سياه را تنظيم كنيد. براي تنظيم نقاط سفيد، دكمه Alt را نگه داشته و ابزار Exposure را بر روي تصوير كشيده (تصوير سياه ميشود) و رها كنيد تا تصوير شروع به ايجاد شدن كند.
براي تنظيم نقاط سياه هم دكمه Alt را نگه داشته و ابزار Blacks را بر روي تصوير كشيده (تصوير سفيد ميشود) و رها كنيد تا تصوير شروع به سفيد شدن كند. ابزارهاي Recovery و Fill طيفهاي رنگي بيشتري ايجاد ميكنند ولي در عين حال باعث تغيير حالت اشباع هم ميشوند بنابراين پيشنهاد ميكنم آنها را به حال خود رها كنيد.
۶- اصلاح روشنايي و كنتراست تصوير
تصويري متعادل و كمي يكدست ايجاد كنيد. هايلايتها معمولا به طيفهاي رنگي نياز دارند و سايهها هم بايد تفكيك شوند. در انجام كار عجله نكنيد و فرصت بدهيد تا كار انجام شود. صبر داشته باشيد؛ اين كار كمي طول ميكشد. ابزارهاي Brightness و Contrast در تركيب با ابزارهاي Exposure و Blacks راههايي كاملا قانوني براي انجام كار هستند ولي از نظر ما ضعيفتر از منحني طيف هستند (كه نقاط سفيد و سياه را نگه ميدارد). منحني طيف (Tone Curve) اين امكان را فراهم ميكند تا با استفاده از نقاط بر روي يك نمودار، كنتراست طيفهاي رنگي را به خوبي تنظيم كنيد. در مرحله آمادهسازي، بهترين كار اين است كه از تنظيمات جهاني كنتراست استفاده كنيد. فقط الان وارد تنظيمات محلي كنتراست نشويد.
۷- وضوح (Clarity)
ابزار وضوح كمي حالت تيز شدن رنگها را در شعاعي وسيع اعمال مي كند. اين كار باعث ميشود تا نقاط روشن، روشنتر و نقاط تاريك، تاريكتر به نظر برسند. حواستان باشد كه استفاده از اين ابزار ممكن است باعث ايجاد هاله شود. به طور كلي استفاده خيلي دقيق و مناسب از اين ابزار كار سختي است.
۸- زنده بودن (Vibrance) و اشباعشدگي (Saturation)
ابزار Saturation بر روي تمام رنگها كار ميكند در حاليكه ابزار Vibrance بيشتر بر روي رنگهايي عمل ميكند كه كمتر اشباع شدهاند تا اصطلاحا تصوير را زنده كند. اين دو ابزار به كمك يكديگر ميتوانند براي ايجاد حالت اشباعشدگي مورد استفاده قرار بگيرند. براي ايجاد حالت هموار در اشباعشدگي، Vibrance را كاهش داده و Saturation را افزايش بدهيد. براي ايجاد تفاوت در اشباعشدگي، Vibrance را كاهش داده و Saturation را افزايش دهيد.
۹- تيز كردن رنگها (Sharpening)
تيز كردن مناسب و درست رنگها آخرين مرحله براي افزايش كيفيت كار است كه به صورت محلي انجام ميشود و عوامل متعددي را در چاپ عكس مدنظر قرار ميدهد. چيزي كه بايد اينجا بگوييم اين است كه ابزار Sharpening فقط در نرمافزار لايتروم و براي گردش كار سريع و نه چندان تميز مورد استفاده قرار مي گيرد.
۱۰- تبديل به عكس سياه و سفيد
راههاي متعددي براي تبديل يك تصوير رنگي به يك تصوير تكرنگ وجود دارد. برخي افراد تمايل دارند در همان گام اول از ابزار تبديل عكس سياه و سفيد استفاده كنند ولي از نظر ما استفاده از اين ابزار مانع ميشود تا بفهميد انجام چه كارهايي بر روي تصوير ممكن است و در واقع منجر به حذف برخي انعطافپذيريهاي فني ميشود. بهتر است از ابزار Before/After Split Screen با فشردن همزمان دكمههاي Shift و Y استفاده كنيد تا جريان طبيعي بين رنگها هنگام تبديل رنگ حفظ شود. ابزارهاي Recovery و Fill بر روي تصاوير سياه و سفيد خيلي عالي كار ميكنند.